Orientering og korona

Postet av Agder Orienteringskrets den 4. Apr 2020

Skrevet av TERJE URFJELL

Her kommer informasjon om orientering i koronatider til nye som vil prøve orientering, til mer erfarne O-løpere og til arrangører.

Orientering gjør at ikke alle går tur eller trener på samme sted. Derfor er orientering en super aktivitet i disse tider. Men alt skal skje i tråd med myndighetenes retningslinjer.

 

Vi viser til Norges Orienteringsforbunds NOFs koronavettregler

 

Agder orienteringskrets oppfordrer til turorientering, stolpejakt og egenorganisert orienteringstrening innenfor rammene som gjelder for å begrense smitte.

Egenorganisert trening:

Flere klubber innen Agder orienteringskrets tilbyr egenorganisert trening der kart legges ut på nett slik at man kan laste ned kartet og løpe på selvvalgt tidspunkt. Man skal unngå samling av mer enn fem personer samtidig under slik egentrening. 

Her er oversikten over de tilbudene som Agder Orienteringskrets er gjort kjent med:

 • IK Grane Arendal Orientering legger ut sine tilbud for egentrening her:
   
 • Kristiansand Orienteringsklubb har sine tilbud for egentrening samlet her.
   
 • Søgne og Songdalen Orienteringsklubb har lagt ut tilbud om egentrening her og her.
   
 • IF Trauma har lagt ut to usynlig-O-løyper ved Kjenna og Sandnes.
   
 • Gjerstad IL har lagt ut ei egentreningsløype.
   
 • Øyestad IF Orientering har lagt ut en nyhetssak på sin hjemmeside om egentrening ved bruk av UsynligO-appen.
   
 • Marnardal IL har lagt ut dette opplegget.
   
 • IL Høvdingen har laget ei løype med start fra verandaen til Audun Kjøstvedt.

Denne lista kan utvides kontinuerlig dersom lagene informerer leder i orienteringskretsen.
Facebook-gruppen "Sørlandsorientering" er også et godt tips for å få fortløpende informasjon om tilbud som dukker opp.

 

Turorientering:

Det er mange tilbud om og stor deltakelse på turorientering på Sørlandet denne våren,
som Stifinneren i Arendal, Skaulofferen i Grimstad, .

Turorientering og oppleggene for egentrening gir flotte muligheter for alle som vil prøve orientering og det gir samtidig mulighet til å komme seg ut i naturen utenfor opptråkkede stier med minimal risiko for smitte. 
Postene henger gjerne ute hele sesongen slik at man velger selv når man vil på tur.

*

Informasjon til arrangører:

Lagene som arrangerer turorientering og egentrening skal gjøre dette i henhold til NOFs koronavettregler, og all informasjon om tilbudene skal vise til disse koronavettreglene eller tilsvarende oppdatert informasjon fra myndighetene. Her må arrangør følge med på utviklingen!

I henhold til NOFs koronavettregler, skal det ikke arrangeres vanlige orienteringsløp med konkurranse.
Det betyr at inntil videre skal ikke karuselløp innen Agder Orienteringskrets arrangeres. Løypene som har vært laget med tanke på slike løp, oppfordrer vi til at blir lagt tilgjengelig som del av opplegg for egentrening.

Vi oppfordrer til å spre budskapet om orienteringsaktivitetene våre på sosiale medier og på folkemunne. Orientering er i disse dager et flott tilbud også til de som ikke driver med det til vanlig og dette kan være en rekrutteringsmulighet til O-idretten.

I all kommunikasjon, merk likevel følgende presisering fra Lasse Arnesen, generalsekretær i NOF:
Idrettspresidenten presiserte nylig i sin informasjon til alle særforbund at det ikke skal iverksettes "kreative tolkninger" som pusher grensene, da dette kan føre til både økt smittespredning og potensielt strengere begrensninger i utfoldelse av idrettsaktiviteter

Mange av egentreningsløypene som er lagt ut er på A-nivå. O-kretsen oppfordrer lagene til i noen grad også å legge ut C- og N-løyper, men ambisjonsnivået er opp til hva lagene ser at de kan klare.
I nærterreng der det er mye øvrig tur-trafikk kan N-poster være utsatt for å blie fjernet. Her kan bruke av UsynligO være aktuelt, selv på N-nivå. UsynligO gir en tileggsdimensjon som kan appellere til unge nybegynnere.

For egentreningsoppleggene kan karteier ta betalt for dekning av utgifter til kartutvikling. Agder Orienteringskrets anbefaler kr 30,- som pris for ett egentreningskart lagt ut som pdf, fortrinnsvis for løpere utenom egen klubb. Tillitsbasert betaling via Vipps anbefales. Registrering av deltagelse er opp til arrangør.

Vi ønsker alle lykke til med disse orienteringsaktivitetene og håper vi snart kan møtes til dyst igjen på den måten vi liker best!

For Agder Orienteringskrets,

Terje Urfjell, kretsleder